Jdi na obsah Jdi na menu
 


HISTORIE JEDNOTY
 
 
Když 25.prosince 1904 byla na podnět Františka Kopřivy založena Občanská vzdělávací jednota Komenský nikdo netušil, že i po 104 letech bude jednota stále žít. Komenský byl první spolek kraje, jehož úkolem bylo, aby čtením knih a časopisů, pořádáním přednášek a ušlechtilých zábav se život v obci povznesl. Zásluhou místního řídícího učitele Josefa Janovského byl program spolkové činnosti obohacen o hudební podniky. Předsedou se stal František Kopřiva, místopředsedou Antonín Kohlman, jednatelem František Kopřiva, pokladníkem František Vomáčka, 1.knihovníkem Karel Makovička, 2.knihovníkem Čeněk Šramota. Měsíční členský příspěvek činil 10 haléřů. 
    
Divadelní činnost, jako mocná složka výchovy zábavou a poučením, vznikla za pomoci rodiny mistra Jana Vávry, člena činohry Národního divadla a majitele zdejšího mlýna. Již 23.července 1904 za režie Jana Vávry byly sehrány tři aktovky. 9.července 1905 bylo zahájeno divadlo poprvé celovečerním kusem a to Šamberkovým Jedenáctým přikázáním.
    
V roce 1912 je v knihovně jednoty již 421 knih a v tomto roce byl zakoupen i Ottův Naučný slovník.
    
V roce 1921, kdy blížící se zima způsobovala starosti o budoucnost kulturní a divadelní činnosti, vyvstal mecenáš v osobě majitele panství Komorní Hrádek. Po dohodě s činovníky Občanské vzdělávací jednoty Komenský, daruje Antonín Khevenhüller - Metsch starý hostinec "Na Knížecí" (dnešní sokolovna) a částku 100.000 korun na hotovosti darem a rovným dílem Občanské vzdělávací jednotě Komenský a Tělocvičné jednotě Sokol. Majitel továrny ve Hvězdonicích, Karel Jasanský, ochotně vypomohl novým majitelům hostince zapůjčením peněžní částky 60.000 korun na nízký úrok. Za tyto peněžní prostředky byla provedena přestavba hostince dle projektu stavitele Vojtěcha Tuky. Za pět měsíců bylo vybudováno jeviště, šatny, byl pořízen divadelní inventář, v budově bylo zavedeno elektrické osvětlení. 25.prosince 1921 byl na novém jevišti sehrán Tylův Strakonický dudák v režii Zdeňka Vávry. V letech 1916 - 1925 bylo sehráno 108 divadelních představení. Z materiálů, které má Občanská vzdělávací jednota Komenský k dispozici, se nepodařilo podrobněji dokumentovat činnost jednoty po roce 1926.
    
Komenskému se podařilo přežít i po únoru 1948, kdy mnoho spolků bylo zlikvidováno. Divadelní činnost pokračovala dále až do poloviny šedesátých let minulého století. Hlavní postavou divadla v této době byl MUDr.Bohumil Musil. 
    
V roce 1973 se schází parta nadšenců, která obnovuje činnost ochotnického divadla v Choceradech a zakládá divadelní soubor Posázaví. V roce 1990 byla provedena registrace jednoty. Touto registrací bylo potvrzeno pokračování Občanské vzdělávací jednoty Komenský, neboť bylo zjištěno, že jednota nikdy nezanikla a nikým nebyla zrušena. Na základě registrace byl také jednotě navrácen její majetek, kterým je ideální polovina objektu sokolovny s přilehlým pozemkem.
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář